Klima Terimleri, Btu, Split, COP, Kondanser ...


klima ile ilgili terimleri, btu, split, cop

Klimalar için en çok duyduğumuz terimlerin ne anlama geldiğini öğrenelim,

Split : İki parçadan oluşan anlamında İngilizce bir kelimedir. Klimanın iç ve dış iki ayrı üniteden oluştuğunu anlatır. Split klima

Heat Pump : Türkçe karşılığı ısı pompasıdır. Bu özelliğe sahip klimalar elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çevirmek yerine, dışarıdaki ısıyı içeriye taşıyarak ortamı ısıtırlar.
 
Kompresör : Soğutucu akışkanı kondanserden evaparatöre pompalayan klimanın önemli bir parçasıdır.

Evaparatör : Klimanın soğutma yaparken soğutucu akışkanın sıvı olarak girip buharlaşarak gaz olarak çıktığı eşanjördür. Split klimalarda iç ünitelerdedir.

Kondanser : Klimanın soğutma yaparken soğutucu akışkanın gaz olarak girip soğuyup yoğunlaşarak sıvı olarak çıktığı eşanjördür. Split klimalarda dış ünitelerdedir. 

Btu : İngilizce British Thermal Unit (İngiliz ısı birimi) sözcüklerinin kısaltılmasından oluşur. Bir libre suyun sıcaklığını bir Fahrenhayt değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Klimalarda Btu/h olarak yani klimanızın bir saatte ortamdan taşıdığı ısı miktarını belirtmek için kullanılır. 

COP (coefficient of performance=performans katsayısı) ve EER (energy efficiency ratio=enerji tasarrufu oranı) klimaların ısıtma ve soğutmadaki etkilerini tarif eder. Bir ünitenin üretimi için gereken elektrik girişine oranla bir ünitenin sağladığı ısıtma ve soğutma orantısını gösterirler. Böylece eğer bir klima 1kW'lık bir elektrik girişinden 5kW'lık ısı elde ederse COP değeri 5.0'dır. Benzer bir şekilde eğer bir klima 1kW'lık bir elektrik girişinden 5kW'lık soğutma elde ederse EER değeri de 5.0'dır. COP ve EER ne kadar yüksek olursa cihaz o kadar çok enerji tasarrufu sağlar.

Her marka klimanız için istanbul klima servisi, klima taşıma ücreti öğrenin bilgi için 0212 876 0 888

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Klima çalışıyor ama soğuk üflemiyor neden?

Klima gaz dolum işlemi nasıl yapılıyor?

Klima gazı bittiği nasıl anlaşılır